نقش آفرینی سمن ها در شهر خلاق خوراک رشت
در روز 23 خرداد، در پژوهشکده گیلاشناسی دانشگاه گیلان «رویداد علمی-تخصصی تخستین سالانه شهر خلاق رشت» برگزار شد و سرکار خانم شیرین پارسی به نمایندگی از جمعیت زنان و جوانان حافظ محیط زیست گیلان و جمعیت زنان مبارزه با آلودگی محیط زیست گیلان، سخنران و مسئول پنل نقش آفرینی سمن ها در شهر خلاق رشت بودند.
با توجه به موضوع شهر خلاق خوراک و دستاوردهایی که در نتیجه ی فعالیت برای شناسایی ارزش ها و ویژگی های منحصر به فرد شهر رشت و البته گیلان می توانیم بدان ها دست یابیم،به اهیمت نقش سمن ها در این زمینه می توان تاکید و تکیه نمود. سمن ها یا سازمان های مردم نهاد( نوع سوم) ظرفیت های اجتماعی هستند که قابلیت ایجاد نیروی اجرایی و نظارتی موثر را می توانند فراعم آورند. بر اساس تحقیقاتجدید، این سازمان ها قادر به افزایش آگاهی بین المللی، شکل دهی برنامه های سیاست جهانی، آموزش دولت ها، شهروندان، و صنایع و به طور کلی تقویت حاکمیت محیطی در سطح داخلی و بین المللی هستند.
بر اساس آمارها نیز، این سازمان ها در راس جدول مشارکت برای توسعه پایدار از سال 1392 تا 2019 بوده اند. در حالی که دولت ها در این جدول در انتهای جدول قرار دارند. البته جنبش های محتلفی در زمینه اهمیت غذا، رفع گرسنگی، حاکمیت غذایی ملت ها ، تنوع زیستی و غذاهای محلی و سنت ها در جهان وجود دارند که از جمله آن ها می توان از جنبش اسلوفود یا پایدار سازی غذا نام برد. این جنبش به منظور حفظ غذاهای محلی و سنتها در مقابل زندگی ماشینی با پیشگامی پائولو پترینی برای اولین بار در رم ایتالیا در سال 1396 با انجام یک تجمع مردمی در مقابل شعبه مک دونالد ایجاد شد. و اولین نشست بین المللی آن نیز در سال 1990 در ونیز برگزار گردید. اعتقاد این جنبش این است که انسان ها باید از چگونگی تولید و سلامت غذاآگاه باشند. این جنبش در بیش از 160 کشور جهان فعال می باشد. با شعار : غذای خوب، پاک و سالم برای همگان.
اسلوفود معتقد است که غذا یعنی:فرهنگ / سیاست/ کشاورزی و محیط زیست
غذا عبارت است از
دانش بومی: که البته زنان بیشترین نقش و تاثیر را در این حوزه دارند
تجربه زیسته: یعنی چگونگی کاشت و انتخاب دانه ها و …
تنوع زیستی : گوناگونی مواد اولیه برای تولید غذا و شیوه استفاده وطبخ
محیط زندگی : غذا در ارتباط مستقیم با فضای زیست ما دارد( عطر، طعم، آب، هوا…)
اسلوفود برای تولید غذا بر 3 محور تاکید دارد:
کیفی : کیفیت بالا، عطر و طع خوب و سلامت
پاک: تولیدی که به محیط زیست صدمه وارد نکند
قابل دسترس: برای مصرف کننده در شرایط عادلانه و پرداخت مناسب به تولید کننده
اسلوفود در سال های اخیر در گیلان نیز فعالیت هایی را در قالب 3 نشست و نمایشگاه محصولات غذایی در سال های 1396 و 1398 با همکاری اساتید دانشگاه پولنزوی ایتالیا ،سازمان نظام مهندسی کشاورزی و چندین نهاد دولتی و جمعیت زنان مبارزه با آلودگی کحیط زیست و جمعیت زنان و جوانان حافظ محیط زیست گیلان برگزار نموده است.
