با ما همراه باشید

اخبار جمعیت

گزارش تصویری- حضور دانش آموزان دبستان غیرانتفاعی سپاس در سومین جشنواره استانی دست آفریده های زنان در دفتر جمعیت زنان و جوانان حافظ محیط زیست گیلان

منتشر شده

در

ادامه مطلب
تبلیغات
برای افزودن دیدگاه کلیک کنید

یک پاسخ بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار جمعیت

کلاس چگونگی آموزش مفاهیم محیط زیستی به کودکان

منتشر شده

در

توسط

مباحث عنوان شده در کارگاه
۱.اشاره به اصل ۵۰ قانون اساسی ، حفاظت محیط زیست که نسل امروز و نسل‌های بعد باید در آن حیات رو به رشدی داشته باشند وظیفه عمومی است.بنابراین هر فعالیتی اعم از اقتصادی و غیره که منجر به آلودگی و خسارات غیر قابل جبران به محیط زیست شود ممنوع است.این اصل قانون اساسی می تواند تکیه گاه همه ما که فعالیت محیط زیستی داریم باشد.
۲.یادی از خانم ملاح:
هم اکنون که کتاب آموزش محیط زیست در آموزش و پرورش تدریس می شود را می توان مدیون تلاش‌های خانم ملاح دانست.
این بانو همیشه عنوان می کرده از آنجاییکه زنان و مادران بالفطره معلم و سازنده فرهنگ یک جامعه هستند ، نقشی اساسی در انتقال فرهنگها دارند و آموزش یک زن ،آموزش یک ملت است.
منشا انتخاب
عنوان جمعیت زنان مبارزه با آلودگی محیط زیست نیز
این بوده که مادر خانم دکتر مه لقا ملاح از کودکی به او می گفته زندگی یک مبارزه است.
۳.بانویی که دگرگونی عظیمی در شیوه و سبک آموزش ایجاد کرد و می گفت هر چیزی می دانم از مادرم است.
خانم ماریا مونتسوری که اولین پزشک زن ایتالیا بود صد و پنجاه سال پیش اصول مدونی را وارد سیستم آموزشی کرد
*.وی معتقد بود که کودک باید برای آموزش از حواس پنجگانه خود بهره ببرد .و تا سن ۶ سالگی آموزش کودک فقط از طریق ارتباط با طبیعت و لمس کردن باشد.
-برای مثال در ژاپن که قویترین سیستم آموزشی را دارد کودک در ۳ سالگی وارد پارک می شود ، اجزا طبیعت را لمس می کند، حس می کند و حتی طعم گلها را می چشد و می بوید و اینگونه با طبیعت ارتباط برقرار می کند.بدین شکل آنچه را می آموزد در ذهنش باقی خواهد ماند و همیشه به خاطر می سپارد.پس نیازی نیست مدام به شکل تئوری چیزی را برای کودک تکرار کنیم.
( ما هم به عنوان نمونه اگر قصد آموزش پسماند و موارد مرتبط را داریم بجای توضیح، می بایست اجازه دهیم کودک پسماند تر و خشک را ببیند و لمس کند)
* کودک را به عنوان شخص حقیقی بپذیریم.به او احترام بگذاریم و بخواهیم موضوع را خودش انتخاب کند.مهم است که به کودک استقلال دهیم.
_ درکشور ژاپن برای آموزش تالاب ،در مدارس تالاب مصنوعی ایجاد کردند تا کودک ضمن آشنایی با تالاب و موجودات ی که در آن زندگی می کنند ،مسئولیت حفظ آن را به عهده بگیرند.
** این یعنی نقش آفرینی کودکان در تفهیم مسائل محیط زیست که بسیار مهم است.حس مسئولیت پذیری را می بایست در مدارس به کودکان آموزش داد.
* مونتسوری تاکید داشت ،وظیفه مندی ،مسئولیت و نقش پذیری از ارکان آموزش است.
(به طورمثال در کار آموزش ما: در ارتباط با مناسبتی که به مدارس می رویم از بچه ها می خواهیم که کاردستی ،نقاشی، روزنامه دیواری یا دلنوشته ای مرتبط با موضوع تهیه کنند.)
در کشور ژاپن فراتر می روند و از کودکان می خواهند مطالب ارائه شده را در خانه به اولیا انتقال دهند و پیگیری کنند.
** اصول اساسی روش آموزشی دکتر مونتسوری :
اصل اول : احترام به کودکان ابتدایی ترین اصل در روش آموزشی منتسوری است .
اصل دوم : باید کودکان را به عنوان شخصیت حقیقی مستقل بشناسیم .
اصل سوم : شناخت روند رشد کودک و درک آن .
اصل چهارم : بازی کودک ؛ کار و فرایند یادگیری کودک است .
اصل پنجم : محیط آماده بهترین بستر در راه آموزش کودک است .
* برنامه های روش آموزشی مونتسوری روی ۵ سطح تکیه دارند :
۱.زندگی عملی و مهارت‌های زندگی.برای مثال ساخت کاردستی با استفاده از وسایل موجود در منزل ( خلاقیت)
۲.فراگیری آگاهانه براساس حواس پنجگانه.
۳.تکلم :اجازه دادن به کودک که صحبت و اظهار نظر کند.
۴. ریاضیات و علوم طبیعی ؛مدلهای آموزشی که به فهم علوم طبیعی کمک می کند .آموزش در طبیعت و فضای باز.( برای بیان اهمیت خاک و چگونگی حفظ آن می بایست کودک را به طبیعت برد تا به عینه ببیند )
مثال: کودک را به پارک ببریم و بپرسیم آیا اجازه داریم در پارک زباله بریزیم و بعد بخواهیم که با هم زباله ها را جمع کنیم و اینگونه حس مسئولیت پذیری را به او بیاموزیم.
**جمله ای از مونتسوری: بچه ها انسان‌هایی هستند که احترام به آنها به خاطر بی گناهیشان و مسئولیت های بزرگتری که در آینده دارند بر ما واجب است.
کودکان با آموزش صحیح می توانند در روشن کردن مطلب برای والدین نقش موثری داشته باشند.
۵. فرهنگ ؛ پایه گذاری برنامه های آموزشی،بحث فرهنگ است .آیین ها و فرهنگهای ما را کودکان می توانند حفظ کنند ؛ در بخش فرهنگ کودکان از کشورهای دیگر می آموزند به اهمیت محیط زیست ، گیاهان و جانوران پرداخته می شود .
****
– در داستان خوانی حتما کتاب‌هایی را انتخاب کنید که از قول حیوانات و گیاهان باشد.به هیچ عنوان برای آموزش کتابی را که به حیوانات شخصیت منفی می دهد ،استفاده نکنیم. زیرا این گونه داستان‌ها نگرش کودکان به جانداران را به شدت منفی می کند ؛ حتی در بعصی موارد باعث ایجاد حس تنفر به حیوانات می شود .
– وقت گذرانی در طبیعت با کودکان بسیار مفید است .
– سیستم آموزشی ما برخلاف کشور ژاپن معلم محور است نه تجربه محور.
– یک آموزشگر می بایست رفتارش با افکارش هماهنگ و همسو باشد و به آنچه باور دارد عمل کند تا بتواند به کودکان نیز آموزش دهد.انچه را که انجام می دهیم یعنی یاد گرفته ایم وگرنه شنیدن صرف یادگیری محسوب نمی شود.
– مسئولیت پذیری بسیار مهم است که متاسفانه ما به کودکان خود یاد ندادیم.کودک باید بیاموزد خودش زباله ای را که تولید کرده مدیریت کند.
– ابزار تشویق در هر مدل آموزشی بسیار مهم است.
– کودکان را در فعالیت‌های محیط زیستی مثل پاکسازی ساحل مشارکت دهیم.
– مدیریت مصرف را به کودکان آموزش دهیم.
– فراگیری باید ملموس باشد و حتما مدلی تعریف شود.
– مطالبه گری بویژه در بحث محیط زیست بسیار مهم است.
***
در انتهای کلاس آموزشی خانم شمشادی در مورد تهیه محتوا قبل از حضور در مدرسه صحبت کردند و اظهار داشتند که مدلهای آموزشی ما بر اساس تجربه است و امسال برنامه ها هدف گذاری و تقسیم بندی شده اند.وتاکید ما روی مبحث پسماند وطرح کاپ ،شیر آبه ،استفاده مجدد ، بازیافت و مدیریت مصرف بوده است.
واینکه به نیروی بیشتری در کمیته آموزش نیاز داریم تا بتوانیم مدارس بیشتری را تحت پوشش قرار دهیم و براساس آیین نامه حضور افراد در مدارس منوط برشرکت در جلسات و آگاهی از مطالب گرد آوری شده می باشد.
مدرس: خانم شمشادی
تعداد شرکت کنندگان: ۱۷ نفر
زمان: ۱۴۰۲/۱۱/۳۰
۱۶- ۱۸/۳۰

ادامه مطلب

اخبار جمعیت

کارگاه وضعیت آب در گیلان

منتشر شده

در

توسط

برگزاری کلاس آموزشی با عنوان وضعیت آب شهر رشت و دیگر شهرهای استان گیلان در تاریخ ۲۵ دی سال ۱۴۰۲ ساعت ۱۷ الی ۱۹:۳۰
مدرس : آقای دکتر یعقوبی مدیر تصفیه خانه بزرگ آب گیلان
تعداد شرکت کنندگان : ۲۵ نفر
مباحث مطرح شده
۱.شناخت الویت در کشور.الویت ما در حال حاضر آب و محیط زیست است.
چون همه چیز حتی تمامیت ارضی کشور به آب و محیط زیست وابسته است.این در حالی است که در ۵۰ سال گذشته مهمترین الویت حیات و زندگی را درک نکردیم.نیاکان ما با بهینه مصرف کردن آب،این سرزمین را آباد و جغرافیای ایران را قابل سکونت کردند.
۲.با فرونشست زمین در واقع ما مخازن آب را پر می کنیم.چون آب یا تبخیر می شود و یا به سمت دریا می رود و در نتیجه بهترین بارش‌ها هم فایده ای نخواهد داشت.اگر به همین منوال پیش برود ،ایران در قرن آینده قابل سکونت نخواهد بود
۳.معضل دیگر خرید زمین در گیلان توسط افراد غیر بومی وحتی خارجی هاست.
۴.وظیفه سازمان‌های مردم نهاد شناخت الویت ها و مطالبه گری است.حداقل در سطح استان خود از مسئولین بخواهیم پیگیر باشند و همچنین در انتخاب افراد توانا و شایسته بکوشیم.
باید جویا باشیم که در ۵۰ سال اخیر برای این جغرافیا چه کردیم.چرا نام زرجوب و گوهر رود دیگر زیبنده و سازگار با این شرایط نیست. چرا مرداب انزلی در حال نابودیست.چرا فاضلاب‌ها را روانه رودخانه ها می کنیم.حتی در کشور آذربایجان این کار انجام نمی شود.
۵.وضعیت آب و هوای گیلان فاجعه بار است.سال گذشته بحران وحشتناکی برای کشتزارها داشتیم و بسیاری برای آبیاری از آب چاهها استفاده کردند.
درست است که دو سوم کره زمین را دریاها و اقیانوسها پوشانده اما تنها ۳در صد به عنوان آب شیرین قابل استفاده است که از این مقدار هم تنها ۱ در صدقابل دسترسی می باشد.دو ونیم میلیارد انسان به آب سالم دسترسی ندارند.
۶.سرانه آب در ایران ۲۰۰۰متر مکعب است.سرانه هر ایرانی یک چهارم سرانه دنیاست.در ۴۰ سال گذشته مصرف آب در دنیا ۳ برابر و در کشور ما ۲۰ برابر شده است.
یکی از دلایل ارزانی هزینه آب است.هزینه تولید ۱ متر مکعب آب ۵۰۰۰تومن است که ۱۰۰۰تومن از مردم دریافت می شود.حدود یک سوم هزینه تولید از مردم دریافت می شود و مابقی را دولت تامین می کند.چون هزینه های دریافتی واقعی نیست بنابراین ارتقا کیفیت نمی توانیم داشته باشیم.
سرانه مصرف به ازای هر ایرانی می بایست بین ۱۳۰ تا ۱۵۰ لیتر در شبانه روز باشد در حالیکه در گیلان ۳۰۰ لیتر است.
به جهت مجهز نبودن دفتر به پروژکتور ایشان از اعضا جهت بازدید از تصفیه خانه دعوت کردند تا فرایند تصفیه را از نزدیک مشاهده کنیم‌.
۷. آب سالم آبی است که در کوتاه و یا دراز مدت برای افراد مشکل ایجاد نکند..آقای یعقوبی تاکید کردند که شهرهای عمده گیلان، ۷۵ در صد ،از آب تصفیه خانه بزرگ استفاده می کنند که در حد استاندارد مطلوب می باشد و حتی ورود آب معدنی به تصفیه خانه ممنوع است .نیازی نیست که دستگاه تصفیه آب در منازل نصب شود.
۸ .ایجاد سد مخزنی شهر بیجار از دیدگاه ایشان نقطه امید است. منابع این آب پاک است.در هر ثانیه ۶۰۰۰لیتر آب تصفیه می شود که حدود ۲ و نیم میلیون نفر را تحت پوشش قرار می دهد.
در طی ۶ سال با وجود تحریم ها با سرمایه گذاری بخش خصوصی توانستیم تصفیه خانه را بسازیم.
۹.با توجه به اینکه در ا‌کثر منازل چاه خانگی وجود دارد مصرف آب شرب استان گیلان نسبت به استان‌های دیگر کمتر است.
۹**.پاسخ به سوالات شرکت کنندگان:
بزرگترین مشکل ما در حوزه مصرف آب مربوط به کشاورزی بی نظم است که بیش از ۷۰ درصد می باشد .هنوز در اصفهان برنج کشت می شود.این ناشی از عدم آگاهی در مصرف کلان است.
**سد سازی به ذات بد نیست.هر کاری که ساختار اکولوژیک منطقه را بهم بزند نامطلوب است.ما باید نگاه آرمانگرایانه نامشخص را ترک کنیم .
**مخازن آب خانگی می تواند سبب آلودگی آب شرب شود .حداقل هر ۶ ماه مخازن آب شستشو شود و در ورودی مخازن فیلتر رسوب گیر نصب کنید.البته رسوب و سختی آب مشکلی برای سلامتی انسان نداردو ایجاد سنگ کلیه نمی کند. ولی به وسایل خانگی می تواند آسیب برساند.
کلر بالای ۵ppm مشکل زا می باشد .
در صورت مشاهده مشکل در آب شرب می توانید باشماره ۱۲۲ تماس بگیرید حتما رسیدگی میشود و آب مورد آزمایش قرار می گیرد. در انتهای کلاس جهت تقدیر از مهمان محترم خانم شمشادی دو کتاب به ایشان هدیه کردند.

ادامه مطلب

اخبار جمعیت

روز جهانی مبارزه با تغییرات اقلیمی

منتشر شده

در

توسط

کارگاه اموزشی به مناسبت روز جهانی مبارزه با تغییرات اقلیمی(۲ابان)
۱۴۰۲/۸/۸

ازساعت۱۶ الی۱۹
برگزار کنندگان:خانمها ،عبدالمحمدی،افضلی،زربیانی

شرکت کنندگان در کارگاه :
خانم‌ها متقی، محسنی‌زاده، اسماعیلی اکبرزاده ،قربان نژاد ،سیدی،حیاتی، دفاعی،عر فانی ،آقا گلی، بهنامی، مرادیان، نوری، شمشادی، خسروی ،مریم افضلی ،اصغری

گروه آموزش به مناسبت روزجهانی مبارزه با تغییرات اقلیمی( ۲ آبان) کارگاه آموزشی برای ۱۷تن از اعضای جمعیت برگزار کرد. این کارگاه به صورت نمایش پاورپوینت و پرسش وپاسخ جمعی برگزار شد

سرفصل عناوین گفته شده عبارتند از:

گرمایش زمین و علل آن. اثرات و عوارض آن بر انسان و کره زمین. اثرات گرمایش زمین از قبیل سیل‌ها و طوفان‌ها، آتش سوزی جنگل‌ها،. انقراض برخی گونه‌های گیاهی و جانوری،. مهاجرت‌های ناخواسته. (آوارگان اقلیمی.)، مرگ انسان‌ها. قحطی و گرسنگی و…
راهکارها برای سازگاری.
استفاده کمتر از سوخت‌های فسیلی، رویکرد استفاده از انرژی‌های پاک
خرید ومصرف آگاهانه
استفاده کمتر از گوشت قرمز و جایگزین کردن آن با گوشت‌های سفید
استفاده بیشتر از وسایل نقلیه عمومی
استفاده از دوچرخه و پیاده‌روی در مسیرهای کوتاه

برای کاهش گرمایش جهانی اولویت با استفاده از انرژی پاک در سرتاسر جهان می‌باشد
۱۱ کشور دنیا تا پایان سال ۲۰۲۵ به شهرهای کربن خنثی تبدیل خواهند شد و کپنهاگ پایتخت دانمارک در راس آنها قرار دارد.
در پایان به چهار گروه کارگاه پرسش‌هایی به شرح زیر داده شد که نماینده هر گروه پس از مشورت با اعضای گروهش نقطه نظرهای هر گروه را برای همگی خواند.

۱-اگر شما کارفرما بودیدبرای کاهش گرمایش جهانی چه کارهایی می کردید؟
۲-به عنوان یک زن خانه دار چه کارهایی برای کاهش گرمایش جهانی می کنید؟
۳-به عنوان یک نویسنده چه کارهایی برای کاهش گرمایش جهانی انجام می دادید؟
۴-به عنوان یک مدیر حکومتی چه کارهایی را برای کاهش گرمایش جهانی در دستور کار خود قرار می دادید؟

ادامه مطلب

اخبار جمعیت